ponedeljak, 28 oktobar 2019 11:52

Likovna kolonija u Gerontološkom centru "Sombor"

 VEDRINA „MIHOLjDANSKOG KRAJOLIKA“

 

Pri kraju, inače sadržajnog programa tradicionalne, oktobarske manifestacije „Sunčana jesen“ u somborskom Gerontološkom centru bio je u znaku dvodnevne Likovne kolonije „Miholjdanski krajolik 2019“,  koju ova ustanova već treću godinu priređuje u prostoru Doma penzionera na Prvomajskom bulevaru.

 

U odnosu na sve druge likovne kolonije ne samo u Srbiji, nego i u regionu „Miholjdanski krajolik“, inače, sav u znaku vedrine sunčanih dana Miholjskog leta, bitno se razlikuje kako u pogledu sastava, tako i koncepta. U radu ove kolonije, čiji je urednik koncepta i selektor David Kecman Dako, književnik i kritičar iz Sombora, bivaju pozivane samo slikarke, mahom akademskog obrazovanja, ali je jedan od bitnijih preduslova da se po samosvojnosti svog likovnog izraza bitnije razlikuju od drugih umetnica srodnog stvaralačkog opredeljenja i senzibiliteta. Kolonija traje dva ili tri dana, kako to okolnosti i mogućnosti Gerontološkog centra „Sombor“, organizatora i domaćina  ovakvog stvaralačkog susretanja omogućavaju, iza svake učesnice ostaju po dve slike (diptih) u kojima tematski i načinom rada do punog izražaja dolazi likovni koncept svake učesnice, te da su to dela sa izrazitijim autorskim pečatom.

- Ponosimo se svim onim što dostižemo zahvaljujući organizovanju čak dve kolonije tokom samo jedne godine, a obe su u oktobru. Ovakvim stvaralačkim  manifestacijama – reči su Zorana Drče, direktora Gerontološkog centra „Sombor“- nastojimo da u novoadapriranom prostoru naše ustanove sve slike budu dostojno prezentovane i na radost, kako starijih ljudi o kojima brinemo, tako i svih koji raznim povodima ovde gotovo svakodnevno dolaze.

Tokom dva dana trajanja kolonije (u subotu i u nedelju, 26. i 27. oktobra) ovde je boravilo i radilo šesnaest slikarki, a najviše ih je iz Sombora: Tatjana Armuš, Mila Aleksić, Danijela Tasić Cvetković, Kristina Benja, Đurđica Mrkailo, Cecilija Miler, Jelena Zlatar i Ružica Berber. Vremenom je uspostavljena i tešnja saradnja sa likovnim udruženjima iz okruženja, najpre iz Vrbasa, te su se iz tog grada ove godine pozivu odazvale Julija Đokić i Marija Nikolić. Tu je i učešće slikarke iz Kule Snežane Davidović, a iz Ade  akademska slikarka Valerija Barna. Kao i prošle godine, ni ovom prilikom nisu izostala učešća Sandre Janjatović, iz Novog Sada, Ljiljane Nedeljkov, iz Bačke Palanke, te Verice Čupić Jošić, iz Bačkog Jarka. Zahvaljujući učešću Rade Marković, akademske slikarke koja živi i stvara u Dardi (Hrvatska), ovogodišnji „Miholjdanski krajolik“ nagovestio je mogućnost ostvarivanja programa prekogranične saradnje.

Dom za negu i stara lica

Dom penzionera Sombor

O nama

Gerontološki centar "Sombor" je institucija od posebnog društvenog interesa, koja se bavi socijalnom zaštitom penzionera i svih starih lica.

Kako kažu podaci ahrivske građe, koreni ove institucije datiraju još iz prve polovine 18. veka...

Čitaj dalje

Usluge

Ugostiteljstvo i smeštaj "B" kategorije, za prolazne goste, su dodatne delatnosti ove Ustanove.

Smeštajni kapacitet čine ležajevi u jednokrevetnim, dvokrevetnim, trokrevetnim ili četvorokrevetnim sobama, te apartmanima...

Čitaj dalje

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies) kako bismo poboljšali vaše korisničko iskustvo. More details…